Aktuální informace k probíhající stávce řidičů

6. dubna 2017 | Přinášíme nejnovější zprávy týkající se našich spojů v Olomouckém kraji, kde právě probíhá stávka řidičů.

Olomoucký kraj

V Olomouckém kraji se připojilo ráno ke stávce 120 řidičů na Šumpersku, Jesenicku, v Mohelnici a v Zábřehu. Skutečně vstoupili do avizované stávky, v těchto oblastech dnes ráno nevyjela naprostá většina regionálních spojů a podle aktuální informací odborářů dnes už autobusy stávkujících řidičů ani nevyjedou.

Detailní přehled regionálních spojů, pro které se v oblastech zasažených stávkou podařilo zajistit řidiče, najdete zde: http://www.arriva-morava.cz/res/archive/073/009126.pdf?seek=1491459647

Pavla Struhalová, ředitelka společnosti Arriva Morava: „Znovu jsem teď dopoledne se zástupci odborů hovořila, ale jsou neústupní a jasně řekli, že až do večera se autobusy nerozjedou. Předpokládáme tedy, že se odpoledne připojí ke stávce dalších cca 10–15 řidičů, kteří by měli nastoupit na odpolední směnu. Velmi se omlouvám všem cestujícím, ale nejsme schopni zajistit náhradní dopravu ve větší míře, než je uvedeno v detailním přehledu na našich webových stránkách, nemáme už další řidiče, kteří by mohli za desítky stávkujících šoférů zaskočit.“

Částečně se Arrivě podařilo zajistit provoz MHD v Šumperku a vybrané spoje v jeho okolí. I nadále platí, že jsou zajištěni řidiči pro dálkové linky z Jeseníku do Prahy, Olomouce a Ostravy a také z Šumperku a Mohelnice do Ostravy. Tyto spoje budou celý den mimořádně zastavovat ve všech obcích, kterými projíždějí. Pokud uvidí řidič dálkového autobusu cestující na zastávce, kde standardně nezastavuje, zastaví a nabídne jim svezení.

„Dnešní stávka je jedním slovem absurdní. Řidičům v Olomouckém kraji jsme letos v průměru zvýšili mzdy o 10–15 %. Navíc jsme se už domluvili se zástupci Olomouckého kraje na zvýšení finančního příspěvku u regionálních linek a s odbory jsme uzavřeli kolektivní smlouvu, která písemně garantuje zvýšení mezd v letošním roce. Podle mého názoru nemají opravdu žádný důvod stávkovat,“ doplnila Pavla Struhalová.

Další regiony, kde Arriva zajišťuje autobusovou dopravu

V ostatních regionech, kde Arriva zajišťuje regionální nebo městskou autobusovou dopravu, jezdí všechny spoje bez omezení. V Teplicích, na Vysočině, v Praze, ve Středočeském, Pardubickém, Libereckém, Moravskoslezském ani v Královéhradeckém kraji se naši řidiči ke stávce nepřipojili. Omezení se týká pouze pěti linek, které zasahují z Olomouckého kraje do Pardubického kraje.