Arriva bude dál expandovat na české i slovenské železnici, v prosinci spustí nové linky

26. října 2016 | Se zavedením nového jízdního řádu, který začne platit letos v prosinci, nasadí Arriva do provozu další vlaky a vstoupí na nové linky. Přidá spoje na linku spěšných vlaků z Prahy do Benešova, poprvé vyjedou její železniční expressy z Prahy do Českého Krumlova a Nové Pece a výrazně přibyde vlaků na lince z Prahy do Trenčína. Některé z nich budou pokračovat až do Nitry.

Část nových spojů se rozjede už 11. prosince, se začátkem platnosti nového jízdního řádu, ostatní začnou jezdit až na jaře 2017. „Posilujeme hlavně linku z Prahy do Trenčína. Dosavadní provoz ukázal, že zájem cestujících o přímé spojení Trenčína a Slovácka s Olomoucí nebo Prahou je obrovský. Nedělní spoje máme pravidelně vyprodané a teď řešíme, jak je co nejrychleji posílit o druhý vlak a zvýšit tak počet míst
v soupravě,“
říká generální ředitel Arrivy Daniel Adamka a dodává: „Na Trenčínské lince, která zatím jezdila
v sobotu z Prahy a v neděli zpět, jsme si ověřili, že náš vlak dokáže nabídnout spojení schopné bez problému obstát vedle konkurenční autobusové dopravy. Teď budeme tento koncept dál rozvíjet. Potenciál vidíme i v prodloužení linky do Nitry, chceme tak lépe obsloužit region středního Pováží, který nemá přímé vlakové spojení s Českem. Právě slovenští cestující mají o naše dosavadní spojení větší zájem, než jsme na začátku čekali.“

Arriva letos od mateřského koncernu Deutsche Bahn nakoupila další čtyři motorové vozy řady 845. Nyní je kompletně rekonstruuje a přestavuje na dálkové motorové vlaky v šumperské společnosti Pars Nova. Zatímco v roce 2016 brázdí české a slovenské koleje jen jedna souprava Arrivy, v roce 2017 jich
v pravidelném provozu bude pět.

„Dál se zaměříme na vytváření přímých spojení tam, kde můžeme nejlépe využít naše motorové vlaky
s kapacitou 122 míst, tedy hlavně na trasách vedoucích částečně po hlavních elektrifikovaných koridorech, ze kterých je ale v určitém místě potřeba sjet na vedlejší trať, kde je nezbytný dieselový vlak. U běžných vlaků trvá v takovém případě výměna lokomotivy 10–15 minut, my můžeme rychleji pokračovat dál
a neztrácet čas,“
doplnil ředitel Arriva vlaky Jiří Nálevka. „I to je důvod, proč otevřeme přímou vlakovou linku z Prahy do Českého Krumlova, v přímém železničním spojení vidíme veliký potenciál. Náš vlak zvládne dojet z Prahy do Krumlova za 3 hodiny, to je jízdní doba zcela srovnatelná s konkurenčními autobusy.“

Nová linka Praha – Český Krumlov – Nová Pec

Z Prahy bude expres Arrivy odjíždět do Českého Krumlova v 9:02 zpět do Prahy se vrátí ve 21:02. Určený je hlavně výletníkům se zájmem o jednodenní návštěvu Českého Krumlova, turistům cestujícím na Šumavu (proto pokračuje z Českého Krumlova dál do Nové Pece) a také vodákům, kteří se budou vracet do Prahy ze sjíždění Vltavy a nebudou si chtít komplikovat cestu přestupem v Českých Budějovicích.

Cestou zastaví na hlavní koridorové trati v Táboře a v Českých Budějovicích, za Budějovicemi pak bude stavět ve všech turisticky důležitých destinacích. Standardně pojede o sobotách, nedělích a svátcích,
v sezoně od 5. června do 1. října pak každý den.

Více vlaků na trati Praha – Benešov u Prahy

Spěšné vlaky provozované Arrivou budou i v příštím roce jezdit mezi Prahou a Benešovem u Prahy jen
v pracovní dny, bude jich ale více a nově zastaví i v Říčanech. Po zkušenostech s prvním rokem provozu se jejich jízdní řád mírně změní – více se soustředí na špičky pracovních dní, kdy pojedou i v hodinovém intervalu. Místo dosavadního jednoho vlaku nasadí Arriva na tuto linku soupravy dvě.

Praha – Trenčín – Nitra

Na této trase Arriva dosud provozovala pouze jeden víkendový expres v každém směru, během roku 2017 zde vlaků výrazně přibyde. Vznikne pravidelné každodenní spojení z Nitry přes Trenčín do Prahy a zpět
a přibydou víkendové spoje.

Letos v prosinci začne jezdit nový odpolední vlak. Vyrazí v pátek z Prahy do Nitry a v sobotu dopoledne se vrátí zpět do Prahy. Od dubna 2017 už pojede každý den.

Ranní vlak z Prahy do Trenčína pojede zatím jenom v neděli, v dubnu začne jezdit v pátek, sobotu a neděli
a během letní turistické sezony (12. června – 1. října) každý den. V sobotu ráno bude prodloužen až do Nitry.

I odpolední vlak z Trenčína do Prahy bude jezdit pouze v neděli až do dubna, kdy začne jezdit v pátek, sobotu a neděli a nově nebude o víkendu začínat v Trenčíně ale už v Nitře. V letní sezonně pojede každý den.

Vlaky Arrivy

Na všech spojích bude Arriva jezdit se svým dieselovým vlakem řady 845, s nímž jezdí do Trenčína
i Benešova už teď. Cestující v něm budou mít k dispozici připojení k internetu, elektrické zásuvky, pohodlné široké sedačky, oddělený tichý oddíl, speciálně vyhrazená a upravená místa pro děti, občerstvení
a v oddílech pro cestující přibydou také LCD obrazovky s aktuálními informacemi o jízdě vlaku, jeho rychlosti, nabídce občerstvení, přípojích, čase dojezdu do další stanice a tak dále.

Ceny ve vlacích Arriva

Současný ceník na lince Praha – Benešov u Prahy a zpět se měnit nebude. Ceny pro nové linky a nová spojení zveřejní Arriva měsíc před jejich rozjezdem společně se spuštěním předprodeje na internetu na www.arriva-vlaky.cz

Praha – Benešov u Prahy a zpět

Časy odjezdu

7:02, 9:02, 11:02, 13:02, 14:58, 15:58, 17:58, 19:02, 21:02

Benešov u Prahy

5:39, 7:09, 8:09, 10:09, 12:09, 14:09, 16:09, 17:09, 19:09

Linka je v provozu pouze v pracovní dny.

Praha hl. n. – Trenčín – Nitra

Nitra

15:14

21:15

AEx 1041:        V úseku Praha – Trenčín jede od 11. 12. do 2. 4. jen v neděli. Od 7. 4. do 11. 6. jede v pátek,

sobotu a neděli.

Od 12. 6. do 1. 10. jede denně. Od 6. 10. do 9. 12. jede opět pouze v pátek, sobotu a neděli.

V úseku Trenčín – Nitra jede až od 8. 4. a pouze v sobotu.

AEx 1043:        Od 11. 12. do 31. 3. jede pouze v pátek. Od 1. 4. jede denně.

Nitra – Trenčín – Praha hl. n.

AEx 1040

18:52

13:29

19:32

AEx 1040:        Od 11. 12. do 1. 4. jede pouze v sobotu, od 2. 4. jede denně.

AEx 1042:        V úseku Nitra – Trenčín začne jezdit od 8. 4. v sobotu a neděli.

V úseku Trenčín – Praha jede od 11. 12. do 2. 4. v neděli, od 7. 4. do 11. 6. jede v pátek, sobotu a neděli.

Od 12. 6. do 1. 10. jede každý den.

Od 6. 10. do 9. 12. jede opět jen v pátek, sobotu a neděli.

Praha – České Budějovice – Český Krumlov – Nová Pec a zpět

13:02

Nová Pec

16:56

Spoje na trase Praha – České Budějovice – Nová Pec jedou od 11. 12. do 4. 6. v sobotu, neděli a o svátcích.

Od 5. 6. do 1. 10. jedou každý den. Od 7. 10. do 9. 12. jedou opět pouze v sobotu, neděli a o svátcích.

Kontakt pro novináře

Roman Smetka

Ewing Public Relations

M: +420 606 940 099

E: smetka@ewingpr.cz

O Arrivě

ARRIVA v České republice provozuje 2 000 autobusů, 35 trolejbusů, 5 vlaků osobní dopravy a zaměstnává téměř 3 200 zaměstnanců. Celkový obrat skupiny převyšuje 4 miliardy korun. Hlavní činností skupiny je linková autobusová doprava. Na trhu pravidelné osobní autobusové dopravy v České republice zaujímá ARRIVA vedoucí postavení. Ročně přepraví přes 115 milionů cestujících. ARRIVA v Česká republice je součásti skupiny ARRIVA, jedné z největších dopravních společností v Evropě, která zaměstnává 55 000 lidí a ročně přepraví více než 2,2 miliardy cestujících ve 14 evropských zemích.