Arriva

Arriva bude provozovat linky P1 jih v Plzeňském kraji, smlouva je podepsána

V pěti stanicích bude Arriva provozovat také pokladny.

Arriva podepsala v pátek 12. května 2023 smlouvu na zajištění provozu elektrických vlaků na lince P1 Horažďovice předměstí – Plzeň – Pňovany v Plzeňském kraji. V sídle Krajského úřadu Plzeňského kraje připojili pod smlouvu s platností na 15 let podpisy Pavel Čížek, náměstek hejtmana pro oblast dopravy Plzeňského kraje a Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy společně s Jiřím Nálevkou, ředitelem Arrivy vlaky.

Vlaková flotila Arrivy se brzy rozroste, tentokrát ale ne o jednotky motorové, nýbrž elektrické. Od letošní změny jízdního řádu v neděli 10. prosince převezme Arriva provoz na lince P1 na trase Horažďovice předměstí – Plzeň – Pňovany v Plzeňském kraji. „Jsem rád, že jsme zvítězili v otevřené soutěži na provoz elektrických vlaků na této lince. Je před námi ale hodně práce, navíc i jeden unikát, který si vyzkoušíme jako první v republice,“ říká Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy a pokračuje: „Od Českých drah odkoupíme za zůstatkovou cenu devět jednotek, které na této lince v současnosti jezdí. Byly totiž pořízeny s pomocí evropských dotací. A právě podmínkou dotace byla soutěž na provozovatele vlaků, v níž jsme uspěli. Převod vlaků nakoupených za dotace na jiného dopravce zatím nikdo v republice neprovedl,“ uzavírá Adamka.

Cestující změnu dopravce poznají snad jen podle stejnokroje strojvedoucích, průvodčích a pokladních. Arriva bude na lince provozovat dvouvozové RegioPantery řady 650, které tady jezdí už pátým rokem. Jsou klimatizované, nízkopodlažní a cestujícím nabízí připojení k internetu, zásuvky na dobíjení elektroniky nebo informační systém.

Po podpisu smlouvy se přípravné práce na převzetí provozu linky i vlaků rozbíhají na plné obrátky a Arriva bude do svých řad v následujících měsících přijímat dvacítku strojvedoucích, dvacítku průvodčích a také dozorčí, komandující nebo pokladní. Na pěti místech bude provozovat také pokladny, jde o stanice Blovice, Nepomuk, Plzeň Jižní předměstí, Plzeň hlavní nádraží a Starý Plzenec.