Arriva

Na jihu Moravy vyjedou naše vlaky příští prosinec, budou nízkopodlažní a klimatizované

Podívejte se, jak budou naše vlaky na třech zdejších linkách vypadat.

Arriva podepsala v úterý 27. června 2023 smlouvu na zajištění provozu vlaků v provozním souboru Jih v Jihomoravském kraji. Se změnou jízdního řádu v prosinci 2024 se její vlaky rozjedou na linkách S8 Břeclav – Znojmo, S52 Zaječí – Hodonín a S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce. V sídle Krajského úřadu Jihomoravského kraje připojili podpisy pod smlouvu na desetiletý provoz Jiří Crha, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje a Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy společně s Jiřím Nálevkou, ředitelem Arrivy vlaky.

„Jsme rádi, že se nám podařilo uspět v dalším regionu, navíc sousedícím se Zlínským krajem, kde už třetím rokem jezdíme na několika linkách. Na zahájení provozu, který bude za rok a půl v prosinci 2024, se už připravujeme,“ říká Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy a pokračuje: „Cestující budeme vozit nízkopodlažními a klimatizovanými vlaky Stadler GTW 2/6. Se stejným typem vlaků jezdíme v sousedním Zlínském kraji,“ doplňuje Adamka. Vlaky budou vybaveny standardně informačním systémem, připojením k internetu nebo zásuvkami na dobíjení drobné elektroniky. Provedeny budou v jednotném barevném schématu Jihomoravského kraje, který cestující znají například už z jednotek Moravia.

„Pro zajištění provozu potřebujeme 13 těchto jednotek, které budou mít stovku míst pro cestující a také místa pro kočárky, invalidní vozíky nebo jízdní kola. Od prosince 2025 budou vlaky vybaveny mobilní jednotkou ETCS,“ doplňuje předchozí informace Jiří Nálevka, ředitel společnosti Arriva vlaky.

Vlaky Arrivy se 8. prosince 2024 rozjedou na linkách S8 Břeclav – Znojmo, v letním období bude zajištěn také rekreační spěšný vlak na trase Brno – Břeclav – Znojmo – Šatov, dále pojedou na lince S52 Zaječí – Hodonín a na lince S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce. U této linky je možnost, pokud dojde k dohodě všech zúčastněných stran, že vlaky pojedou až do slovenské Myjavy.