Arriva

Zahajujeme další sezonu cyklobusů, novinky jsou v Plzeňském i Olomouckém kraji

V Plzeňském kraji jsme loni přepravili přes 11 a půl tisíce kol!

Před prvním májovým a zároveň i prodlouženým víkendem vyjedou na své trasy některé naše cyklobusy. Jejich provoz se bude postupně rozrůstat a srdce milovníkům cykloturistiky zaplesá hlavně o prázdninách, kdy budou jezdit v plném provozu a dovezou je i do vzdálenějších míst po Plzeňském, Olomouckém a Zlínském kraji nebo i po Příbramsku ve středních Čechách. Stranou jako tradičně nezůstanou ani naše vlaky, které také vozí kola. Na exponované rychlíky z Prahy do Jizerských hor začneme nasazovat vlaky, které přepraví až padesátku kol najednou.

V Plzeňském kraji se na cyklisty už v sobotu 29. dubna, tedy o týden dříve než v loňském roce, těší linka IDPK 251 v upravené trase Plzeň – Kladruby – Tachov – Lesná, Stará Knížecí Huť a dále tradiční linky 322 Plzeň – Dolní Bělá – Manětín – Nečtiny a 523 Plzeň – Spálené Poříčí – Rožmitál pod Třemšínem. Většina cyklobusových linek v Plzeňském kraji zahájí letošní sezonu 27. května a chybět nebudou ani cyklobusy po Šumavě. Novinkou letošní sezóny je změna trasy linky 251, která jede přes Kladruby, kde je krásný klášter. Výletníci i cyklisté v letošním roce ocení zařazení linky k rozhledně na Čerchově do systému IDPK. Letos proto vyjede jako linka s číslem 651 a nezměněnou trasou Furth im Wald – Domažlice – Čerchov – Waldmünchen, cestující tak v jejích spojích mohou uplatit všechny jízdní doklady integrovaného systému Plzeňského kraje. Kromě oblíbeného spojení na dominantu Chodska, na Čerchov, vyjede i přeshraniční linka 982 směr Lam a Bodenmais. Další příjemnou novinkou, kterou turisté i cyklisté určitě ocení, je zavedení letního provozu na lince 983, která v červenci a srpnu odveze turisty a maximálně pět kol z Železné Rudy k lanovce na vrchol Velkého Javoru. 

Co zůstává beze změny, to jsou naše klimatizované a nízkopodlažní autobusy, které na cyklobusy po Plzeňském kraji nasazujeme. Jezdí s cyklovleky pro 22 kol nebo s cyklodržáky pro 5 kol a ve všech autobusech je možné za jízdenky IDPK zaplatit platební kartou. Přeprava kola na 240 minut vyjde na 20 korun, celodenní na 40 Kč. Spoje, které umožňují přepravu kol, jsou v jízdních řádech označeny jeho symbolem. Stručná pravidla přepravy kol.

A díky ožívající příhraniční spolupráci, nemusí turisté zůstat jen v Plzeňském kraji nebo jet našimi linkami 651, 982 a 983. Využít je možné sítě celé řady linek, podrobnosti a jízdní řády jsou na webu www.regionalni-mobilita.cz, včetně tipů na výlety, seznamu cykloservisů, opraven, půjčoven nebo nabíjecích stanic pro elektrokola. 

Zahálet letos nebudou ani už tradiční cyklobusy z Prostějova na Drahanskou vrchovinu. Vybrané víkendové spoje vozí kola od soboty 29. dubna až do konce září a jezdí v rámci autobusových linek 432 Prostějov – Protivanov – Boskovice a 434 Prostějov – Buková – Protivanov. Na linkách platí tarif IDSOK, jízdenku s místenkou pro jízdní kolo si můžete koupit na našem webu nebo u řidiče. Spoje přepravující kola jsou označeny jeho symbolem.

Na konci května pomohou cyklistům zdolávat kilometry a případně i šetřit nohy i naše cyklobusové spoje na trase Zlín – Troják – Tesák – Bystřice pod Hostýnem a zpět jako linka 823141. Spoje jezdí o víkendech, během letních prázdnin i v pracovních dnech, kdy je provoz linky rozšířen. Spoje, na kterých je přeprava kol zajištěna cyklovozíkem, jsou označeny v jízdním řádu symbolem kola.

Změn letos doznají cyklobusy z Přerova. Trasa z Přerova přes Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Horní Bečvu do beskydského sedla Bumbálka bude rozšířena také o nedělní provoz. Linka tak už nebude jezdit jen v sobotu, ale po celý víkend. Odjezd v půl osmé ráno z Přerova zůstává zachován, zpět pojede cyklobus z Bumbálky v 16:00. Autobus s cyklovlekem pro 40 kol a 10 elektrokol vyjede na trasu poprvé 3. června a jezdit bude až do konce září během volných dnů, včetně červencových státních svátků. Cyklisté zaplatí za kolo 20 korun, za přepravu elektrokola 30. Kvůli velkému zájmu z předchozích let bude opět možné si přepravu předem objednat v on-line rezervačním systému na našem webu. Kvůli nízkému zájmu milovníků cykloturistiky letos nebude jezdit nedělní spoj z Přerova směrem na Bouzov.

Na svou obvyklou trasu letos vyjede i cyklobus v rámci příbramské městské dopravy. Linka 5B vozit kola od 17. června do půlky září a milovníky nedotčené přírody Brd doveze z Příbrami do Kozičína nebo Orlova, do hornického města je navíc možné přijet naším rychlíkem od Prahy, na který cyklobus navazuje. Do Brd jezdí i linka IDPK 523 od Plzně a Spáleného Poříčí.

Kolo je možné přepravit na určeném místě do vyčerpání kapacity také našimi vlaky. V sezoně posilujeme například rychlíky Praha – Tanvald o další vozy, které převezou větší počet kol. Poznáte je podle velkého symbolu kola u nástupních dveří. Pokud vyrážíte na cesty jako větší skupina, prosím, dejte nám vědět dostatečně předem a zavolejte naše zákaznické centrum 725 100 725 nebo vyplňte skupinovou rezervaci.