Arriva

Během Mezinárodního dne bez aut jezdí MHD v Chrudimi nebo Příbrami bezplatně

Den bez aut přináší i zajímavý doprovodný program!

Stalo se už dobrou tradicí, že v září probíhá napříč naší republikou i Evropou Evropský týden mobility. Cílem akcí mezi 16. a 22. zářím je zvýšit povědomí o udržitelné mobilitě, upozornit na problémy v dopravě a hledat řešení šetrná k životnímu prostředí. Letošní ročník zastřešuje téma Neplýtvej energií: Kombinuj a jeď!

V Česku se se svými akcemi na podporu udržitelné a aktivní mobility zapojují obce a také celá řada organizací, například Pěšky do školy, zářijová výzva Do práce na kole, Výzva 10 000 kroků nebo sousedské slavnosti Zažít město jinak.

Na pátek 22. září pak připadá Mezinárodní den bez aut, což je vlastně takové vyvrcholení Evropského týdnu mobility. V řadě měst napříč naší republikou je k tomuto dni připraven doprovodný program, ke kterému se připojili například v Chrudimi nebo Příbrami, kde zajišťujeme MHD. Třeba v Příbrami vyjedou v rámci akce i historické autobusy Karosa ŠL 11, Karosa ŠD 11 a Škoda 706 RTO.

V pátek 22. září 2023 se v autobusech MHD Chrudim i MHD Příbram za jízdné neplatí a cestující jezdí zdarma. 

K ekologizaci dopravy jsme v Chrudimi přispěli nasazením elektrobusu na městské linky. Vůz, který posledních pět let sloužil v Krnově, jezdí převážně na lince číslo 1 a na jedno nabití dokáže ujet až 140 kilometrů. Elektrobus se 180 kusy lithium-iontových článků dobíjíme v zázemí našeho depa, kde jsme kvůli němu nechali vybudovat přípojku pro přenosnou nabíječku. Elektrobusy jezdí i v dalších městech, kde provozujeme MHD, třeba v Kutné Hoře, Kladně, Třinci nebo Přerově. Vozový park v příbramské MHD je modernizovaný a cestující vozí nízkopodlažní, klimatizované a ekologické autobusy. 

Přejeme klidný Mezinárodní den bez aut cestování.

Jízdní řády MHD Chrudim

Jízdní řády MHD Příbram