Arriva

Vozy kladenské MHD budeme obnovovat už jen elektrobusy, další vyjedou příští rok

Elektrobusy budou jezdit od příštího roku na linkách 603 a 606.

Na jaře loňského roku jsme přestali cestující v kladenské městské dopravě vozit naftovými autobusy a do jejich cíle je vozíme už jen nízkoemisními vozy s pohonem na zemní plyn, od loňského září pak i dvěma tichými elektrobusy na lince 610, která spojuje sídliště Kročehlavy s centrem města.

Jedním z dalších kroků pro zlepšení životního prostředí ve městě je elektrifikace městské dopravy. Podle strategického městského plánu udržitelné mobility, schváleného v letošním roce, je cílem převést celý systém MHD na bezemisní provoz do roku 2030. Společně s městem Kladnem proto plánujeme obnovovat vozový park už jen elektrobusy.

Na páteřní linku 603 na trase Oáza – Náměstí Svobody – Hřbitovy a na 606 od Oázy k Energii vyjede osm kloubových a osm standardních elektrobusů. Na jejich dodání jsme vyhlásili výběrové řízení s tím, že do provozu je nasadíme v příštím roce a v roce 2024. Na pořízení chceme využít i evropské finanční prostředky z očekávané výzvy z programu ITI.

Dobíjení elektrobusů vyřešíme samostatným projektem. Pomalé noční dobíjení bude probíhat v našem depu a na pozemku sousedícím s teplárnou, který jsme od města za účelem výstavby infrastruktury odkoupili. Nové elektrobusy ujedou v provozu MHD za celý den i přes 300 kilometrů, noční dobíjení proto doplníme ještě dvěma stanovišti pro rychlodobíjení v lokalitě na Okrsku 4, kde elektrobusy načerpají energii pomocí pantografu. Celkové náklady na pořízení vozidel a infrastruktury jsou odhadovány na půl miliardy korun.