Arriva

WiFi u nás využívají nejvíc mladí do 34 let, na linkách MHD se připojují i senioři

Rozšířili jsme bezplatné připojení v plzeňských autobusech.

Znáte to asi všichni. Jedete vlakem na výlet do Jizerek a chcete se v telefonu podívat do internetu, kde po cestě na Hřebenovku najdete dobrou hospodu s jídlem a pitím. Zapínáte data, ale ouha, ukazují jen „éčko“ a tak budete informace hledat jen pomalu. Přepínáte tedy na wifinu v našem rychlíku a ta sviští. Máme totiž připojení jištěné více sim kartami, které zajistí stabilní příjem internetu.

Kromě našich rychlíků, které křižují Čechy, nabízíme rychlé a kvalitní připojení přes WiFi i v našich Arriva Expresech z Prahy do Mostu a Teplic nebo z Brna do Olomouce a v dalších vozech na městských i příměstských linkách. 

Rozšiřujeme připojení k WiFi v našich autobusech na Plzeňsku

V Plzeňském kraji máme povinnost na základě požadavku objednavatele zajistit WiFi v 125 vozech naší modro žluto bílé flotily, na začátku léta jsme ale počet wifin zvýšili na dvě stovky. Z připojení cestujících vidíme zvyšující se zájem o tuto službu. Třeba v červnu 2020 se připojilo v našich plzeňských autobusech 3 354 lidí, v září téhož roku to bylo už desetkrát víc. Čísla připojení byla delší dobu stabilní okolo 33 tisíc spojení za měsíc, letos v červnu se však vyšplhala už na téměř 53 tisíc připojení a počty rostou navzdory množství objemu osobních dat v telefonech.

Jak se připojovali cestující k WiFI v Praze a ve středních Čechách?

Společnost MOBILBOARD vyzkoušela v deseti našich autobusech na vybraných linkách MHD v Praze a příměstských linkách z hlavního města ve směru na Berounsko, Mladoboleslavsko a Příbramsko pilotní projekt „Jedu zdarma na Wi-Fině“, který nabídl cestujícím bezplatné připojení a monitoroval jejich zájem. Kampaň proběhla od ledna do června a zjišťoval se zájem cestujících o bezplatný internet a vnímání této služby ve veřejné dopravě.

A jaké jsou výsledky po půl roce fungování projektu? Během této doby byl vidět stoupající zájem, potvrdil se tedy předpoklad, že s délkou poskytování služby připojení přes WiFi v autobusech vzrůstá zájem o využití, připojení v deseti našich autobusech využilo celkem 21 923 uživatelů, což při porovnání odpovídá celorepublikovému průměru z měst, v nichž je WiFi využívána dlouhodobě. Ve veřejné dopravě v Praze a okolí jezdí několik tisíc autobusů a deset z nich je tedy pouhým zlomkem z tohoto počtu, přesto si wifinu v nich našlo své zájemce. Zajímavostí je také délka připojení k bezplatné WiFi. Na linkách MHD v Praze je počet připojení větší, ale cestující stráví na internetu kratší dobu. Na meziměstských linkách je tomu přesně opačně, menší počet připojených cestujících setrvává na internetu delší dobu.

WiFi připojení v našich autobusech příměstské dopravy využívají ženy a muži téměř rovnoměrně. Největší procento uživatelů internetu jsou cestující ve věku 34 až 44 let a od 45 do 54 let. Zajímavá je také skupina starších cestujících ve věku nad 65 let, která tvoří téměř 12 % z celkového počtu připojených v autobusech příměstské dopravě, v MHD se připojují lidé 65+ téměř v 8 %.

Čtvrtina uživatelů, kteří se připojí přes WiFi v našich autobusech to dělá proto, aby ušetřili svá data a téměř třetina proto, že si neumí představit nebýt online a nemít potřebné informace. Vyplynulo to z průzkumu společnosti MOBILBOARD, která s námi na části WiFi v autobusech spolupracuje.