Arriva

Vybrané spoje v Plzeňském kraji pojedou na zavolání, objednáte je třemi způsoby

Objednávejte je po telefonu, na webu nebo u řidiče!

Plzeňský kraj spouští se změnou jízdních řádů od neděle 31. ledna 2021 systém spojů na zavolání. Vybrané spoje, jejich části nebo zastávky budou obsluhovány jen po předchozím objednání. Nejedná se o důležité spoje do škol nebo do zaměstnání, ale o spoje v okrajových částech dne, jako je třeba dopoledne nebo večer. Při obsluze zastávek jde o ty méně významné a málo využívané. Plzeňský kraj totiž nechce, aby docházelo k rušení spojů kvůli nízké frekvenci v místech, kde není jiná alternativa dopravy, a proto přichází s tímto systémem.

V jízdních řádech jsou takové spoje, jejich části nebo zastávky označeny symbolem telefonu. Pokud je symbol v záhlaví celého spoje, jede na zavolání celý spoj, jinak jen označená část. Tento symbol telefonu je uveden i v poznámkách u spojů ve vyhledavačích.

Jak si spoj objednám? 

Pokud potřebujete jet spojem, nebo nastoupit v zastávce, u které je čas odjezdu označen symbolem telefonu, je možné to udělat třemi způsoby

  • po telefonní lince IDPK na čísle 378 035 477 v době od 6 do 18 hodin,
  • přes webový formulář www.idpk.cz/nazavolani,
  • u řidiče našeho autobusu.

Při objednání je vždy nutné uvést přesný název nástupní zastávky, datum a přibližný čas odjezdu. Objednávku u řidiče nebo přes webový formulář je možné provést nejdříve 48 hodin, nejpozději však 30 minut před vyjetím spoje. 

Telefonické objednávky na lince IDPK 378 035 477 lze provádět denně v čase od 6:00 do 18:00, nejdříve ale 48 hodin předem a nejpozději 30 minut před vyjetím spoje z výchozí zastávky. Objednání spoje jedoucího mezi 18. a 6. hodinou ranní následujícího dne a mimo pracovní dny je nutné zajistit do 18:00 posledního předcházejícího pracovního dne.

Jak objednám výstup v zastávce na zavolání?

Výstup v takové zastávce není třeba předem objednávat, pokud leží na spoji, který není celý na zavolání. Stačí do spoje nastoupit a řidiči nahlásit výstupní zastávku, autobus do ní zajede.

Spoje na zavolání jezdí i jinde

Spoje na zavolání nebo předchozí objednání nejsou žádnou novinkou u nás ani ve světě. V prosinci 2003 začal se systémem dopravce AUDIS BUS v oblasti Orlických hor, následně se rozjel třeba i v Milevsku. Zkušenosti s ním mají i na východě Čech, na jižní Moravě nebo v Libereckém kraji.