Arriva

Systém PID se rozšiřuje, od dubna i s překryvem tarifů PID, DÚK, IDOL, VDV

Cestující si může vybrat tarif, který mu pro jeho cesty více vyhovuje.

Integrace středočeských linek do systému PID se blíží do cílové pásky. Na Apríla vyjely naše autobusy v rámci rozšiřující se integrace na Vlašimsko a do Posázaví. Dvě naše dálkové linky z Prahy přes Vlašim do Pelhřimova nebo Ledče nad Sázavou se tak staly součástí Pražské integrované dopravy s tarifním přesahem do systému Veřejné dopravy Vysočiny. Z Prahy přes Vlašim a Čechtice do Pelhřimova je zavedena nová páteřní linka 406, na které část spojů zajišťuje a převzala spojení z dvou našich dálkových linek. Přesahy v tarifech PID a VDV pro cestující znamenají, že na jeden předplatní kupón budou moci jet ze středních Čech třeba až do Pelhřimova nebo Ledče nad Sázavou.

Překrývání tarifů pražského, libereckého, ústeckého nebo i vysočinského integrovaného systému zjednoduší už od pátku 1. dubna cestování na dalších linkách. Přesahy tarifů totiž znamenají, že si cestující vybere tarif, který mu pro jeho dojíždění a cesty nejvíc vyhovuje.

Rozšíření překryvu tak platí třeba mezi PIDem a IDOLem na lince 722 Český Dub – Hlavice – Neveklovice – Mnichovo Hradiště při cestování mezi Středočeským a Libereckým krajem.

Překryv tarifů platí také v rámci PID a ústeckého systému DÚK na linkách, které jezdíme od Kladna, Slaného nebo Velvar, jde třeba o linku 600 Kladno – Nové Strašecí – Louny. Rozsah platnosti systémů PID a DÚK je vyznačen v jízdních řádech. Pro cesty mezi zastávkami, kde platí pouze tarif PID nebo DÚK, budou cestující odbaveni podle tarifu příslušného systému. V případě, že pro tyto cesty bude možné využít souběžně obou tarifů, může si cestující zvolit odbavení podle libovolného z těchto systémů. V systému PID i DÚK jsou k dispozici přestupní jízdenky pro jednotlivou jízdu, které je možné zakoupit přímo u řidiče včetně možnosti platby bezkontaktní kartou, anebo pomocí mobilní aplikace – pro jízdenky PID je to aplikace PID Lítačka a pro jízdenky DÚK aplikace DÚKapka. K dispozici jsou v obou systémech také časové předplatní kupony.

Stejné možnosti jsou nově po integraci na Vlašimsku a v Posázaví mezi systémy PID a vysočinského VDV.

V neděli 12. června se zbývající linky, které dosud provozujeme na Příbramsku v systému SID změní a vyjedou jako linky Pražské integrované dopravy. V regionech Březnicka, Krásnohorska a Sedlčanska tak zaniknou tradiční linky s označením D a dvouciferným číslem. Stejně tomu bude i na Čáslavsku, kde zaniknou linky s písmenem F před číslem linky. Kvůli tomu utlumujeme prodej předplatních kuponů pro linky SID a připravujeme autobusy i odbavovací a informační systém na nový systém.