Arriva

Nový jízdní řád: Drobné změny u vlaků, litvínovský Arriva Express zastaví u letiště

Na Plzeňsku bude mít část zastávek nový název.

Druhou neděli v prosinci se s železnou pravidelností mění jízdní řády vlaků i autobusů napříč republikou. Od neděle 10. prosince upravujeme některé spoje a linky, aby více vyhovovaly požadavkům cestujících, firem a obcí. U rychlíků je minimum změn, několik jich hlásí naše osobní vlaky na Zlínsku. Zajímavou změnou je zastavování našich Arriva Expressů na trase Praha – Most – Litvínov v zastávce Praha, Navigátorů, kde je možný přestup na linku MHD 119 jezdící na pražské letiště.

Naše vlaky nově v Plzeňském kraji

U našich vlaků mnoho změn není, bude jezdit stejný počet spojů a cestující tak budou jezdit v podstatě podle zažitých jízdních řádů. Od neděle 10. prosince zajišťujeme provoz linky P1 v Plzeňském kraji na trase Pňovany – Plzeň – Horažďovice předměstí. Žádné velké úpravy po změně dopravců nečekejte, na lince budou jezdit stále stejné – moderní, nízkopodlažní a klimatizované vlaky – a jízdenky budeme prodávat podle tarifu IDPK. Ve stanicích Blovice, Nepomuk, Plzeň Jižní předměstí, Plzeň hlavní nádraží a Starý Plzenec otevřeme naše „kamenné“ pokladny.

Rychlíky v Čechách a osobní vlaky na Liberecku

Na odjezdových časech z výchozích stanic rychlíků z Liberce nebo Pardubic se na lince R14A Liberec – Pardubice nic nemění. Na trati s nimi jezdí ještě linka L3 mezi Libercem a Jaroměří, u vybraných spojů jsou jen drobné minutové rozdíly v odjezdových časech. Žádné změny ale nejsou na navazující lince L31 Železný Brod – Tanvald. Na rychlíkové lince R14B mezi Libercem a Ústím nad Labem změny v odjezdech vlaků nejsou. 

Velmi drobná změna je u odjezdových časů rychlíků na lince R21 Praha – Tanvald. Z Prahy hlavního nádraží a z Prahy-Vysočan jedou o minutu později. Naopak o tři minuty dřív vyjedou vybrané rychlíky během dne na lince R22 Kolín – Šluknov z České Lípy ve směru na Nový Bor a první rychlík z Rumburku vyjede o pět minut později, od České Lípy už ale pojede podle původních odjezdových časů.

O dvě minuty dřív vyjede první rychlík z Rakovníka směr Praha na lince R24 Praha – Rakovník, od stanice Kladno pojede podle původních časů. A o dvě minuty dřív pojedou i naše rychlíky mezi stanicemi Lužná u Rakovníka a Rakovník. O několik minut dříve vyjede na svou trasu většina rychlíků z Prahy hlavního nádraží po lince R26 do Českých Budějovic. Na víkendové spoje budou muset cestující přijít na nástupiště až o čtvrt hodiny dříve.

S drobnými minutovými posuny je potřeba počítat také na pražské městské lince S49 Praha-Hostivař – Roztoky u Prahy.

Vlaky ve Zlínském kraji

O něco víc změn je u našich osobních vlaků na Zlínsku. Na trati mezi Vsetínem a Rožnovem pod Radhoštěm je rozšířen provoz večerního osobního vlaku v 22:30 ze Vsetína do Valašského Meziříčí. Nově je prodloužen až do Rožnova pod Radhoštěm s příjezdem v 23:09 a zpět do Vsetína odjíždí v 23:12, spoje jedou od pondělí do neděle. Denně pojede také nový osobní vlak s odjezdem v 3:42 ze Vsetína do Valašského Meziříčí, kde je možné přestoupit na osobní vlak ve směru Hranice a Olomouc.

S minutovými posuny spojů je potřeba počítat i u vybraných spojů na trati 341 Staré Město u Uherského Hradiště – Bylnice – Vlárský průsmyk, Újezdec u Luhačovic – Luhačovice a v jízdních řádech pro tyto tratě dochází i k několika větším změnám. Zrušeny jsou například osobní vlaky s odjezdem v 6:57 z Bylnice do Slavičína a v 7:38 zpět a nahrazuje je spěšný vlak zastavující mezi Bylnicí a Slavičínem ve všech zastávkách a prodloužený osobní vlak ze Starého Města u Uherského Hradiště.

Ranní vlak, který jel v 4:19 z Uherského Hradiště do Starého Města u Uherského Hradiště, pojede kvůli zlepšení přestupnosti v této trase o 19 minut později. Osobní vlak s odjezdem v 4:29 z Bylnice do Bojkovic pokračuje nově až do Starého Města u Uherského Hradiště a nový vlak mohou využít cestující každý pracovní den s odjezdem na trase z Bojkovic do Bylnice s odjezdem v 5:05. Ranní osobní vlak s odjezdem v 6:29 ze Starého Města u Uherského Hradiště do stanice Bojkovice město pojede o tři minuty později a v pracovních dnech je prodloužen do až Bylnice za zrušený vlak od Slavičína. S dřívějším odjezdem je nutné počítat u ranního vlaku v 5:36 ze Starého Města u Uherského Hradiště do Bylnice, protože mezi Bojkovicemi a Slavičínem jede o 13 minut dříve.

Velmi drobné změny v odjezdových časech hlásí osobní vlaky na trati Vsetín – Horní Lideč – Střelná a Horní Lideč – Bylnice. Například o 11 minut dříve pojedou první ranní vlaky s odjezdem v 3:40 z Bylnice do Střelné a v 4:16 ze Střelné do Vsetína, důvodem je zajištění přestupu na další spoje. Jen drobné časové posuny jsou také na trati 282 Vsetín – Velké Karlovice a na trati 340 Staré Město u Uherského Hradiště – Veselí nad Moravou pojedou naše vlaky beze změn.

Arriva Expressy

Vyslyšeli jsme přání cestujících z Arriva Expressu na trase Praha – Most – Litvínov a všechny spoje zastaví v hlavním městě v zastávce Navigátorů v Evropské ulici. Díky možnosti přestupu na letištní linku 119 se tak zájemcům výrazně zkrátí cesta na letiště. Na všech třech linkách Arriva Expressů jsou změny minimální, také na teplickéolomoucké lince upraven hlavně jejich provoz v době vánočních svátků.

Dálkové linky

Kvůli špatným ekonomickým výsledkům, nemožnosti přepravovat cestující mezi vybranými zastávkami a slabému využití rušíme od 10. prosince provoz dálkové linky 690280 na trase Pec pod Sněžkou – Trutnov – Dvůr Králové nad Labem – Pardubice.

Ke stejnému termínu je upraven také provoz na trase Jeseník – Ostrava, důvodem je také nekompromisní řeč čísel a nízkých tržeb, které nedokážou linku uživit. Po trase linky 950160 Jeseník – Krnov – Opava – Ostrava už naše autobusy nepojedou, o spojení Jeseník – Ostrava ale cestující nepřijdou, i nadále bude v provozu druhá linka 950901 Jeseník – Krnov – Ostrava, na níž dochází k několika úpravám a provoz je rozšířen novými spoji.

Všechny spoje linky 950901 budou ukončeny v Ostravě – Svinově se zastávkami Svinov, mosty (dolní zastávky) a Svinov, nádraží s možností přestupu na linky MHD a vlaky. Z rušené linky bude na linku 950901 převeden nedělní spoj s odjezdem ve 13:30 z Jeseníku a spoj s odjezdem v 17:20 z Ostravy, Svinova. Spoj s odjezdem v 5:30 z Jeseníku do Ostravy a dopolední z Ostravy jsou v úseku Jeseník – Zlaté Hory nahrazeny novými spoji na regionální lince 950116. V omezených úsecích je možné využít jiné spoje a přestup na vlak.

Každoroční změna jízdních řádů letos připadla na neděli 10. prosince. Některé autobusy tak budou lépe navazovat na jiné spoje a ve spolupráci s organizátory dopravy dojde i k časovým posunům vybraných spojů, aby lépe vyhovovaly školákům nebo pro dojíždění do práce. Největší změnou je integrace linek MHD Příbram do systému Pražské integrované dopravy. V systému zdejší městské dopravy se změní snad úplně všechno – jízdní řády, názvy zastávek, označení linek, které už nebude číslem a písmenem, ale trojmístným číslem a akceptovány budou jízdenky PID. 

Kvůli integraci MHD Příbram do systému PID jsou přejmenovány vybrané zastávky i pro regionální linky PID na Příbramsku. Linka 419 na trase Příbram – Solenice – Milevsko bude jezdit pod novým číslem 480. Vybrané spoje linky 531 Hořovice – Příbram budou končit v zastávce Příbram, Archiv a na Zdaboř nepojedou a linka 754 mezi Benešovem a Příbramí bude mít všechny zastávky v okrese Benešov nově na znamení.

Cestující na trase Beroun – Praha určitě uvítají posílení spojů. Na lince PID 394 se rozjedou v sobotu dopoledne a v neděli odpoledne vždy čtyři nové spoje. S drobnými úpravami odjezdových časů u ranních školních spojů je na Berounsku třeba počítat na lince 526 Zdice – Bzová.

Na Mladoboleslavsku bude víc spojů zajištěno nízkopodlažními a klimatizovanými autobusy, jde třeba o linky 712 a 731 směr Katusice a Březovice a jezdit budou také na 737 z Mladé Boleslavi do Bělé pod Bezdězem nebo mezi Mnichovým Hradištěm a Sobotkou. S dřívějšími odjezdy ranních spojů z Mladé Boleslavi a úpravou zajíždění do Obrub nebo Přepeř musí počítat cestující na linkách 713 a 725 a školáci budou lépe stíhat začátek vyučování díky dřívějšímu odjezdu školního spoje na lince 713, ze Sobotky do Mladé Boleslavi pojede o 10 minut dřív, ž v 6:50. Změny v zajíždění do Malobratřic, Obrub a Obrubců hlásí vybrané spoje linky 718 mezi Mnichovým Hradiště a Sobotkou. Linka 727 pojede dvěma spoji do Kuřivod, kde bude zajištěn přestup na linku z a do Mimoně pro zlepšení spojení na trase Mnichovo Hradiště – Mimoň. A na lince 775 pojede řada spojů z luštěnické části Sluneční směr Luštěnice a Mladá Boleslav v jiných odjezdových časech kvůli návaznosti na linku 432.

Změny v jízdních řádech jsme připravili také na linkách MHD Kladno. Snažíme se zjednodušit číslování linek, proto bude linka 616 jezdit pod novým číslem 612. Linky MHD tak budou mít ucelenou číselnou řadu od 601 do 615.

Změny jsou i v jízdních řádech regionálních linek na Kladensku. Novinkou je nová linka PID 417 v trase Praha, Zličín – Nové Strašecí – Mšec. Doufáme, že cestující ocení rozdělení linky 322 Praha – Kladno – Slaný na dvě části, na linky 322 a 616, aby bylo minimalizováno zpoždění spojů od Kladna na Slaný. A upravuje se i charakter zastávek, všechny na katastru města Slaný budou na znamení a na zastávce i uvnitř autobusu bude potřeba dát znamení k řidiči. Jízdní řády na Kladensku se změní také na lince 306, která bude zajíždět do zastávek Hřebeč, základní škola a Velké Přítočno, ObÚ, 319 bude končit v Unhošti a dál na Malé Kyšice nepojede, 336 pojede v upravené trase, 386 obslouží i zastávky Praha, Na Hůrce – Hostivice, Palouky, trasa 586 se prodlouží o úsek z Nového Strašecí do Řevničova, 626 pojede za 612 v úseku Kladno – Knovíz – Velvary a linka 628 zajede vybranými spoji nově do zastávek Milý a Milý, Bor.

Mění se také jízdní řády námi provozovaných linek PID na Čáslavsku a Kutnohorsku, kde jsou větší změny hlavně v Kutné Hoře kvůli požadavkům města. Znamení řidiči budou muset dávat při nástupu nebo výstupu cestující na zastávkách po Čáslavi i Kutné Hoře nebo v okrese Benešov, kde budou všechny zastávky i pro naše linky na znamení.

Dopolední spoj linky 776 ze Zruče nad Sázavou do Pertoltic pojede až v 11:00 a odpolední spoj vyjede místo v 16:25 dokonce až v 17:00. Všechny spoje linky 782 Kutná Hora – Žehušice – Horka I – Vrdy zajedou do zastávky Kutná Hora, hlavní nádraží a vybrané spoje této linky pak pojedou i v úseku Kutná Hora, aut. st. – Kutná Hora, Žižkov, Fučíkova a některé školní spoje obslouží i zastávky Horka I, Svobodná Ves, střed a Horka I, Svobodná Ves, horní. Linka 783 pojede místo linky 784 z Žehušic dál přes Chorušice, Bernardov, Svatý Mikuláš a Nové Dvory do Kutné Hory a zajede i ke kutnohorskému hlavnímu nádraží. Vybrané spoje navíc zajedou také do zastávky Chvaletice, u městského úřadu, kde nahradí spoje linky 803. Na lince 788 se mění název zastávky Křesetice na Křesetice, rozc. Úmonín a pro zlepšení dopravy kutnohorského sídliště Šipší bude jezdit do zdejších zastávek Šipší, Sběrná; Šipší, Jana Zajíce; Šipší, Opletalova a Sedlec, Čechova.

V rámci změn „městských“ linek v Kutné Hoře je zrušena linka 802. Linku ale nahradí 801, která pojede přes historické centrum a vybrané spoje dojedou navíc až do zastávek Kutná Hora, Vrchlice, V Cihelně nebo do Hlízova k váze. Linka bude v provozu i o víkendech. Na lince 803 se mění název zastávky Starý Kolín na Starý Kolín, žel. zast. a všechny zastávky v Hlízově a Starém Kolíně budou na znamení. Spoje budou jezdit přes historické centrum a jen v trase Kutná Hora, Žižkov, poliklinika – Starý Kolín, do Chvaletic už bude nutné jet jinými spoji. V úseku Starý Kolín – Bernardov je spojení nahrazeno linkou 707 a v úseku Chvaletice, u městského úřadu – Bernardov – Svatý Mikuláš – Kutná Hora linkou 783. 

Na Chrudimsku jsou v našich jízdních řádech jen drobné úpravy, většinou jde o lepší návaznosti na vlaky. Cestujícím v MHD Chrudim udělá radost obnovení vybraných spojů, které byly v loňském roce na základě požadavku objednavatele zrušeny. Jde o spoje v pracovních dnech na lince č. 2 a víkendové spoje linek 1 a 4.

V Plzeňském kraji jsou kvůli zpřehlednění názvů přejmenovány vybrané zastávky. Například v Biřkově je název zastávek pro zjednodušení orientace cestujících rozdělen na Biřkov, kaplička a Biřkov, vodní nádrž. Zastávka Ostrovec, rozc. 1.0 se bude nově jmenovat Ostrovec-Lhotka a místo zastávky Nýrsko, u žel. st. 0.3 nastoupí a vystoupí cestující ve stanici Nýrsko, Pod Mezí. Změněný název bude mít třeba také zastávka Plasy, žel. st. rozc., nově jako Plasy, Pod Nádražím.

Velkou změnou je rozdělení linky 331 na dvě části. 331 bude jezdit jen v trase Nadryby – Plzeň a na trase Plzeň – Lhůta – Starý Plzenec pojede nová linka 336, která bude navíc ve špičkách posílena o nové spoje. Na tři samostatné linky je rozdělena linka 239 Kařez – Mýto – Hrádek a bude jezdit pod označením 239, 242 a 247. Novinkou je také nová linka 560 s trasou Přeštice – Dobřany – Plzeň, v jejímž jízdním řádu budou večerní spoje linky 224.

Školáky potěší nové spoje například na lince 436 na trase Blovice – Letiny a zpět s odjezdy ve 13:10 a 14:00. Další se rozjedou po trase linky 458 z Nepomuku do obce Srby v 15:20 nebo na 735 mezi Planou a Chodovou Planou po 13. hodině.

Linka 361 nebude jezdit v úseku Konstantinovy Lázně – Úterý a spoje budou převedeny na linku 731. Linka 368 z Ostrova u Bezdružic přes Město Touškov do Plzně bude nově zastavovat ve stanici Město Touškov, Novem Car. Linka 438 bude mít novou konečnou, od kostela se přesune na náves a v jejím jízdním řádu bude nový víkendový spoj s odjezdem v 18:50 z Přeštic do Měčína a zpět. A změny jsou také ve Stříbře a okolí. 732 pojede z Milíkova místa linky 722, linka 734 zastaví ve stanici Stříbro, pošta a 740 pojede jen v úseku Kladruby, Zadní – Prostiboř. Přeštická linka 575, která jezdila dopoledne dvěma spoji po městě, je zrušena.

Na linkách IDSOK na Olomoucku prochází změnou například režim některých zastávek, vybrané zastávky jsou nově na znamení a je ho tak nutné řidiči dát. U vybraných zastávek dochází k jejich přejmenování a u vybraných spojů se drobně mění jízdní doby, mohou tak jet s mírně odlišnými odjezdovými časy, než jak bylo dosud zvykem. Jednou ze změn je třeba vynechání zastávky Olomouc, aut. nádr. podchod na lince 302 Litovel – Olomouc. Další podrobnosti a jízdní řády jsou na webu IDSOK. V rámci linek MHD Přerov je změna například na lince 102 a 112, které budou všemi spoji zastavovat i zastávce Lýsky, u podjezdu a mění se trasa linky 107, které pojede ve směru do Žeravic přes zastávky Pivovar a Palackého a vynechá zastávku Nábřeží PFB. Na lince MHD Šumperk 231 je pro dva večerní spoje zkrácena trasa po obci Temenice.

Drobné změny jsou také v MHD Český Těšín nebo MHD Nový Jičín. Nové jízdní řády platí také na Zlínsku na linkách IDZK.