Arriva

Od září vyjíždí školní spoje, jízdní řády autobusů a vlaků mají několik změn

Zároveň končí velká výluka mezi Prahou a Neratovicemi!

Od čtvrtka 1. září vyjíždí na své trasy po dvouměsíční prázdninové pauze školní spoje. S novým školním rokem se ale některým linkám mění jízdní řády, úpravy jsou nicméně jen drobného charakteru. Změny platí většinou už od neděle 28. srpna, některé však až s prvním školním dnem od 1. září. S většími změnami musí počítat cestující na linkách PID na Kladensku a také Dolnobřežansku nebo Říčansku. Zrušena je dálková linka Krnov Bruntál Olomouc Brno. 

Ve středních Čechách a v Praze jsou změny hlavně v PIDu

Ve středních Čechách a v Praze dojde k plnému obnovení provozu Pražské integrované dopravy, další změny jsou na základě požadavků měst a obcí. Drobné změny hlásí jízdní řády na Berounsku, Mladoboleslavsku i Příbramsku, s většími úpravami je potřeba počítat na Dolnobřežansku, ŘíčanskuKladensku. Na Hořovicku jsou upraveny školní spoje na lince 545 Hořovice – Zaječov – Strašice.  Na lince 705 mezi Čáslaví, Kutnou Horou a Kolínem budeme jezdit kloubovými autobusy, aby bylo ve spojích více místa k přepravě.

V Plzeňském kraji vyjíždí nová linka 736 ze Stříbra do Boru

Úpravami prochází také naše jízdní řády v Plzeňském kraji. Nejvýraznější změnou je posílení víkendového spojení na lince 722 Tachov – Bor – Stříbro – Plzeň z důvodu přeplňování spojů, pojedou každé dvě hodiny. Školákům udělá radost zavedení posilových spojů mezi Stříbrem a Borem v odpolední špičce na lince 722 Tachov – Bor – Stříbro – Plzeň a na nové lince 736 Stříbro – Kladruby – Bor. Nový posilový spoj vyjede také ve školních dnech těsně před 14. hodinou ze zastávky Plzeň, Bory do Přeštic. Na četné žádosti je na lince 363 Zahrádka, Hůrky – Všeruby – Plzeň zaveden nový spoj v pracovní dny s příjezdem v půl deváté ráno do Plzně. Většina spojů na lince 368 Ostrov u Bezdružic – Pernarec – Město Touškov – Plzeň bude zajíždět do Vochova pro zlepšení spojení přímo do obce a naopak z důvodu nulové vytíženosti je zrušen poslední pár spojů mezi Kařezem a Zbirohem. Další změny jsou už jen drobné. 

Nová linka mezi Chotěboří a Hlinskem nabídne spojení s přestupem až do Pardubic

V rámci linky 600370 vyjedou nové spoje mezi Horním Bradlem a Rušinovem a propojí tak Vysočinu a Pardubický kraj. Nové spojení zajistí i dva ranní spoje na lince 600201, která vyjedeme mezi Chotěboří a Hlinskem a cestujícím nabídne i možnost rychlejší cesty do Pardubic s přestupem. Linka 600120 Havlíčkův Brod – Světlá nad Sázavou – Praha bude kvůli nerentabilitě jezdit už jen z Havlíčkova Brodu do Ledče nad Sázavou a to pojede podle současného jízdního řádu a ve stejných časech, tady se nic nemění.

Zrušení dálkové linky z Krnova přes Bruntál a Olomouc do Brna

Od neděle 28. srpna 2022 nevyjede na svou sto šedesát kilometrů dlouho trasu linka 850129 Krnov – Bruntál – Olomouc – Prostějov – Brno. Rozhodnutí ukončit provoz na této dálkové lince s dlouholetou tradicí pro nás nebylo jednoduché a odkládali jsme ho už několik měsíců s vyhlídkami ve vyšší tržby a zlepšení situace. Linku provozujeme na vlastní komerční riziko bez finanční podpory obcí, krajů nebo jiných objednavatelů a kvůli nízkým tržbám, které nepokrývají náklady na její provoz, už v jejím fungování pokračovat nemůžeme. 

Důvodů je bohužel hned několik. Kvůli covidovým restrikcím se tržby z jízdného před dvěma lety propadly a ani po odeznění všech opatření se nevrátily na původní nebo podobné hodnoty. I když se situace v letošním roce zlepšila, stále chybí asi čtvrtina tržeb za prodané jízdenky. Dalším bolavým místem v provozu linky bylo rozhodnutí Moravskoslezského i Olomouckého kraje. Ještě do konce roku 2020 jsme mohli přepravovat cestující mezi všemi zastávkami bez omezení, od roku 2021 už nesmíme třeba mezi Krnovem a Bruntálem a na území Olomouckého kraje mezi zastávkami ve Šternberku, Olomouci a Prostějově. Důvodem je, abychom neubírali cestující dotovaným linkám na území obou krajů. Toto omezení pro nás znamenalo společně s covidovými uzavírkami další pokles cestujících a tržeb a nebyli jsme schopni navýšit výnosy na lince na takové hodnoty, aby byla rentabilní. V neposlední řadě linku zastavují i nestabilní ceny pohonných hmot, které zvyšují náklady na její provoz.

Končí velká výluka Praha – Neratovice

U našich vlaků nedochází k žádným změnám, vyjedou opět školní spoje, mimo provoz budou naopak letní spoje. 28. srpna skončí velká výluka mezi Prahou hlavním nádražím a Neratovicemi. Naše rychlíky na lince R21 Praha – Tanvald už nebudou jezdit odklonem přes Kralupy nad Vltavou a cesta bude rychlejší.

Některé cyklobusy jsou o víkendech stále v provozu

Na kopce a vzdálená místa vás i po prázdninách odvezou naše cyklobusy. Jezdit už budou sice jen o víkendech, i tak vás ale dovezou do Brd, do Hostýnských vrchů, na Bouzov nebo i po Šumavě a na Drahanskou vrchovinu. Dobrou zprávou je, že náš autobus na 1 042 metrů vysoký Čerchov u Domažlic jezdí nejen celé září, ale opět i v říjnu.