Arriva

Vozy kladenské MHD obnoví Arriva už jen elektrobusy, další vyjedou příští rok

Elektrobusy budou jezdit na páteřních linkách 603 a 606.

Na jaře loňského roku přestala Arriva vozit cestující v kladenské městské dopravě naftovými autobusy a do jejich cíle je vozí už jen nízkoemisními vozy s pohonem na zemní plyn, od loňského září pak i dvěma elektrobusy na lince 610, která spojuje sídliště Kročehlavy s centrem města. 

Jedním z dalších kroků pro zlepšení životního prostředí ve městě je elektrifikace městské dopravy. Podle strategického městského plánu udržitelné mobility, schváleného v letošním roce, je cílem převést celý systém MHD na bezemisní provoz do roku 2030. Vozový park zdejší MHD bude podle plánu obnovován už jen elektrobusy.

Podle plánu má na páteřní linku 603 na trase Oáza – Náměstí Svobody – Hřbitovy a na 606 od Oázy k Energii vyjet osm kloubových a osm standardních elektrobusů. Na jejich dodání už Arriva vyhlásila výběrové řízení s tím, že do provozu je chce nasadit v příštím roce a v roce 2024. Na pořízení chce využít i evropské finanční prostředky z očekávané výzvy z programu ITI.

Dobíjení elektrobusů vyřeší dopravce samostatným projektem. Pomalé noční dobíjení bude probíhat v jeho depu a na pozemku sousedícím s teplárnou, který od města za účelem výstavby infrastruktury odkoupil. Nové elektrobusy ujedou v provozu MHD za celý den i přes 300 kilometrů, noční dobíjení proto doplní ještě dvě stanoviště pro rychlodobíjení v lokalitě na Okrsku 4, kde elektrobusy načerpají energii pomocí pantografu. Celkové náklady na pořízení vozidel a infrastruktury jsou odhadovány na půl miliardy korun.