Arriva

Na Arriva Expressy nasazujeme nové autobusy, jako první v Česku mají digitální zrcátka

Autobusy vyjedou postupně na všechny tři linky Arriva Expressů.

Rozšířili jsme flotilu našich autobusů, tentokrát nejde o městské nebo příměstské vozy, ale o novou verzi prémiového modelu Scania Irizar I6s Efficient pro linky Arriva Expressů. Pět našich blankytně modrých autobusů má navíc zajímavou technickou vymoženost, která se v Česku zatím u žádného z dopravců neobjevila, jako první jsou vybaveny digitálními zrcátky.

Udržet provoz komerční linky není jednoduché. Cestující se snažíme získat nejen cenou jízdenky, ale i službami, třeba v podobě pohodlných autobusů. Na Arriva Expressech proto zase o něco zvýšíme komfort cestování díky novým a technicky vylepšeným vozům od Scanie.

Cestující si v novém provedení autobusu užijí ještě více prostoru a komfortu. Interiér je klimatizovaný, sedačky jsou pohodlně velké a k dispozici je i třicítka USB portů pro dobíjení mobilních telefonů a tabletů a třicítka elektrických zásuvek pro dobíjení větších zařízení, jako jsou třeba notebooky. Pro maximální bezpečí je autobus vybaven samočinným nouzovým brzděním.

Autobusy přivezli ze Španělska naši řidiči, už před výjezdem nových blankytně modrých autobusů na linku s cestujícími tak mohou hodnotit. Třeba řidič Marek Petružela, který jezdí na lince Arriva Expressu mezi Teplicemi a Prahou, je nadšen z řady technických vymožeností, z pohodlného podvozku nebo přehledné přístrojové desky, kterou ocenil hned po ujetí prvních kilometrů při cestě do Čech, protože vidí neustále všechny prvky. A zvykl si i na „zpětná zrcátka“. Ta jsou totiž nahrazena kamerami, díky kterým vidí více míst a díky tomu má i větší manévrovací prostor.

Autobus s označením Irizar I6s Efficient je jedním z nejmodernějších vozů se zaměřením na co nejnižší spotřebu paliva. Dosáhne se pomocí úsporného moderního motoru o objemu 13 litrů a výkonu 450 koní nebo tvarováním vozu a nahrazením tradičních zpětných zrcátek digitálnímu kamerami, což podle výrobce zvyšuje aerodynamickou účinnost vozidla až o třetinu. Autobus je navíc oproti předchozím generacím těchto vozidel lehčí asi o 750 kilogramů, je totiž vyroben z většího podílu vysokopevnostní oceli a kompozitních materiálů.

Nové autobusy Scania Irizar I6s Efficient budou postupně jezdit na všech třech linkách Arriva Expressů: Praha – Teplice, Praha – Most – LitvínovBrno – Prostějov – Olomouc. V nejbližších dnech začnou vozit cestující na trasách z hlavního města na severozápad Čech.