Arriva

V Libereckém kraji si od září koupíte jízdenku pomocí aplikace nebo různých karet

Nově už není potřeba jen Opuscard, využít můžete i jiné karty.

Od září přichází do kraje pod Ještědem velká změna v možnostech, jak si mohou cestující koupit v autobusech i vlacích integrovaného systému IDOL jízdenku. Revoluční novinkou je, že i jednotlivé papírové jízdenky budou přestupní, čemuž pomůže QR kód, který na ně pokladna vytiskne. A časové kupony už nebudou svázané jen s libereckou Opuscard, nově bude možné využít i další identifikátory jako je platební karta, In-karta Českých drah nebo třeba i PID Lítačka. Pokud tedy cestující už jednu z těchto karet má, může ji využít i k nákupu jízdného.

Chci jednotlivou jízdenku

Všechny jednotlivé jízdenky IDOL jsou od září přestupní. Bez ohledu na způsob platby si tak cestující může koupit jízdenku kamkoliv v rámci územní platnosti systému IDOL. Přestupní jízdenky totiž budou mít na sobě vytištěný QR kód, který při přestupu načtou pomocí odbavovacího zařízení. Za takovou jízdenku je možné zaplatit v hotovosti, platební kartou, Opuscard nebo si ji koupit v aplikaci Idolka. Liberecký kraj zvýhodňuje bezhotovostní platbu, a tak i nadále zůstává sleva ve výši 20 %, pokud za jízdenku zaplatíte elektronicky.

Chci časový nebo síťový kupón

Do konce prázdnin platí časovky jen na Opuscard, s novým školním rokem už ale pro dlouhodobé kupony využít nepůjdou. Od září totiž přichází revoluce a už není nutné mít pro časové a síťové jízdenky pouze tuto libereckou plastovou kartu. Nově mohou cestující využít třeba vylepšený typ původní karty s plusem navíc Opuscard+, mobilní telefon s aplikací Idolka, bankovní kartu, In-kartu Českých drah nebo PID Lítačku. Časový nebo síťový kupón si navíc mohou zájemci pořídit pohodlně v e-shopu nebo přímo v mobilní aplikaci Idolka nebo i stále v předprodeji na kontaktních místech.

Mám starou kartu Opuscard

Původní Opuscard už cestující od září nutně nepotřebují. Nově je totiž možné mít i jiné zmíněné identifikátory, třeba Opuscard+, aplikaci Idolka, bankovní kartu, In-kartu Českých drah nebo PID Lítačku. I nadále ale bude tento systém liberecké karty zachován, a to pro ty cestující, kteří nemohou nebo nechtějí využívat svou platební kartu nebo mobilní telefon. Kartu Opuscard je však nutné potřeba vyměnit za novou. Na kontaktním místě ale mohou být v září fronty, je proto lepší k vyřízení nové karty využít e-shop, kde si cestující navíc kartu koupí levněji a dostanou ji pohodlně do poštovní schránky.

Změna odbavovacího systému neznamená úpravu Tarifu IDOL.

Všechny potřebné informace jsou na webu www.iidol.cz/idolplus, pokud máte dotazy, napište na e-mail info@korid.cz nebo zavolejte na zákaznickou linku IDOL 488 588 788. 

Zorientovat se v novinkách Vám pomůže i svými instruktážními videi naše průvodčí Lenka na našem Instagramu, podívejte se!