Arriva

Na jihu Moravy vyjedou naše vlaky příští prosinec, budou nízkopodlažní a klimatizované

Podívejte se, jak budou naše vlaky na třech zdejších linkách vypadat.

V úterý 27. června 2023 jsme podepsali smlouvu na zajištění provozu vlaků v provozním souboru Jih v Jihomoravském kraji. Se změnou jízdního řádu v prosinci 2024 se naše vlaky rozjedou na linkách z Břeclavi do Znojma, mezi Zaječím a Hodonínem nebo z Hodonína na Veselí nad Moravou a Vrbovce. V sídle Krajského úřadu Jihomoravského kraje připojili podpisy pod smlouvu na desetiletý provoz Jiří Crha, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje a Daniel Adamka, generální ředitel Arrivy společně s Jiřím Nálevkou, ředitelem Arrivy vlaky.

Jsme rádi, že se nám podařilo uspět v dalším regionu, navíc sousedícím se Zlínským krajem, kde už třetím rokem jezdíme na několika linkách. Cestující budeme vozit nízkopodlažními a klimatizovanými vlaky Stadler GTW 2/6. Se stejným typem vlaků jezdíme v sousedním Zlínském kraji. Vybaveny budou standardně informačním systémem, připojením k internetu nebo zásuvkami na dobíjení drobné elektroniky. Vlaky budou navíc v jednotném barevném schématu Jihomoravského kraje, který cestující znají například z jednotek Moravia.

Pro zajištění provozu potřebujeme 13 jednotek, které budou mít stovku míst pro cestující a také místa pro kočárky, invalidní vozíky nebo jízdní kola. Od prosince 2025 budou jednotky vybaveny mobilní jednotkou ETCS.

Naše vlaky se 8. prosince 2024 rozjedou na linkách S8 Břeclav – Znojmo, S52 Zaječí – Hodonín a na lince S91 Hodonín – Veselí nad Moravou – Vrbovce. U této linky je možnost, pokud dojde k dohodě všech zúčastněných stran, že vlaky pojedou až do slovenské Myjavy. V letním období zajistíme také rekreační spěšný vlak na trase Brno – Břeclav – Znojmo – Šatov. 

Za fotografie z podpisové akce děkujeme odboru tiskových věcí a marketingu Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Vizualizace našeho vlaku v barvách Jihomoravského kraje: