Arriva

Navázali jsme spolupráci s pardubickou univerzitou a zahájili sérii přednášek

Na první přednášce došlo i na dotazy ke kladenským elektrobusům.

V dopravě chybí nejen řidiči, ale i odborní pracovníci. Tak jako se snažíme vychovávat nové řidiče autobusů v autoškolách, rozhodli jsme se naše vzdělávací aktivity rozšířit i na další v dopravě potřebné pozice a navázali jsme spolupráci s Dopravní fakultou Jana Pernera na Univerzitě Pardubice.

Studenti Univerzity Pardubice, dopravní fakulty Jana Pernera, se v úterý 2. listopadu na první naší přednášce seznámili se základním fungováním Arrivy, s jejími prioritami, zelenými plány i dalšími projekty nejen v autobusové, ale i v železniční dopravě. Cenné informace v rámci úvodní přednášky předal posluchačům generální ředitel Arrivy Daniel Adamka. Náhled pod pokličku Arrivy i fungování dopravní firmy tím ale rozhodně nekončí a bude pokračovat.

Obchodní ředitel Arriva vlaky Jan Schödlbauer, úspěšný absolvent pardubické dopravky, přišel s nápadem oslovit dopravní fakulty a nabídnout jim spolupráci. Pardubické univerzitě dopravní fakulty Jana Pernera se naše aktivita zalíbila. Nakonec se ale původní myšlenka z roviny IT v dopravní firmě rozšířila na všechny obory napříč společností a navíc i do dlouhodobého a kontinuálního cyklu přednášek, který, jak doufáme, bude pro studenty inspirativní a plný důležitých informací, protože naši odborníci na jednotlivé činnosti předají své zkušenosti a představí, jak v reálu vypadá a funguje svět dopravní firmy. Generální ředitel Arrivy Daniel Adamka a děkan Dopravní fakulty Jana Pernera doc. Ing. Libor Švadlenka, Ph.D. podepsali vzájemnou smlouvu o spolupráci, která bude pokračovat třeba v podobě dalších tematických přednášek.

Úvodní přednášku obstaral generální ředitel Daniel Adamka. Představil naši společnost, aktuální výzvy i situaci ve veřejné dopravě v České republice. Představil naše investice do nákupu nových autobusů i vlakových jednotek, které jsou od roku 2019 do současnosti ve výši přes pět a půl miliard korun. V rámci přednášky dostaly prostor také informace o letošních přírůstcích elektrobusů v Přerově nebo mild-hybridních autobusech pro městskou dopravu v Praze. Část přednášky byla věnována i připravovaném projektu nákupu 16 elektrobusů pro MHD Kladno a vybudování rychlonabíjecí stanice v našem depu. Měli bychom tak být prvním dopravcem v republice, který bude provozovat kloubové elektrobusy v městské dopravě. Řeč přišla i na projekt využití vodíkového nebo bateriového vlaku v našem provozu na rychlíkové lince R14 od Ústí nad Labem přes Liberec do Pardubic, na kterém spolupracujeme se společnostmi Čepro a Spolchemie.

V rámci přednášky padla celá řada dotazů, studenti se ptali na ekonomické stránky provozu, rozebíralo se téma nákupu a rozvoje elektrobusů na Kladně v letošním i příštím roce. Řeč přišla také na systém ETCS nebo elektrifikaci Vláry.

Dalšími řečníky na přednáškách už budou lidé z Arrivy napříč obory se zaměřením přímo na jednotlivé činnosti v dopravní firmě. Na konci listopadu předá zkušenosti s IT jeho ředitel Robert Kvarda a do konce roku budeme mluvit i na téma kalkulací v dopravě od Jiřího Valici. Další okruhy budou o moderních trendech v autobusové dopravě nebo konstrukci železničních vozidel.