Arriva

Naše turistické linky na Plzeňsku propojují pohraničí a české i německé turisty

Web www.regionalni-mobilita.cz nabízí jízdní řády linek na obou stranách hranice.

V posledních letech ožívá pozapomenutá příhraniční spolupráce nejen mezi Čechy a Slováky, ale třeba i na mezi Plzeňským a Jihočeským krajem a Dolním Bavorskem. Společně s organizátorem dopravy v Plzeňském kraji POVEDem se účastníme řady jednání s cílem rozšíření spolupráce v oblasti podpory turistiky a zpřístupnění zajímavých míst pro Čechy i Němce veřejnou dopravou na obou stranách hranice.

Velký úspěch má mezi cestujícími už tradiční cyklobus, kterým mnoho let propojujeme dvě německé lokality a české území s dominantou Chodska, s Čerchovem. Své cestující si našla také loni zřízená příhraniční linka 982 z Klatov přes Hamry, Nýrsko směrem na Lam, Drachselsried a Bodenmais. Nováčkem v příhraniční dopravní spolupráci byl letos skibus na lince 983, který vozil milovníky zimních sportů až k lanovce na německý Velký Javor.

Zajímavým projektem, který sdružuje všechny informace a jízdní řády linek v okolí hranic, je web www.regionalni-mobilita.cz. Ať už jste místní nebo turisté, interaktivní on-line mapa poskytuje přehled o linkách veřejné dopravy v pohraniční oblasti Dolní Bavorsko – Jihočeský kraj – Plzeňský kraj. Kromě přeshraničních autobusových a vlakových linek nabízí také zajímavé tipy na výlety, cyklostezky, seznam cykloservisů, opraven, půjčoven nebo nabíjecích stanic pro elektrokola, což určitě ocení každý, komu už se baterie na jeho cestě vybíjí. Pilotní projekt byl realizován díky financování a dlouhodobé podpoře od Bavorského státního ministerstva financí a kraje Dolní Bavorsko.

Dalším počinem celého projektu je třeba i zlepšení návaznosti autobusů na Bučině, kam z české strany jezdí naše cyklobusová linka s číslem 980 od Kvildy a díky návazné německé lince se mohou cestující snadněji dostat i za státní hranici.

Stejně jako v předchozích letech, i letos vyjedou na své trasy tradiční turistické linky na Čerchov, linka do Bodenmais a cyklobusy na Šumavě nebo po dalších místech v Plzeňském kraji. První tři linky začnou vozit cyklisty už 29. dubna, další se postupně přidají. V době zdražování máme dobrou zprávu, cena za přepravu kola se v cyklobusech IDPK nemění.