Arriva

Snižme energetickou závislost, využívejme pro své cesty veřejnou dopravu

Lepší vlak a autobus než prázdná peněženka!

Současná situace ve světě nenechává nikoho z nás v klidu. Řada lidí se obává o své blízké, budoucnost, peníze i dostupnost energií, které ke svému životu potřebujeme. Ze všech stran slyšíme, jak se připravit na řadu situací, které mohou nastat, a jak snížit energetickou závislost na nerostných surovinách. Arriva k tomu chce přispět propagací veřejné dopravy, protože přechod z osobních automobilů do autobusů nebo vlaků je významným krokem ke snížení takové závislosti, emisí a vytvoření zdravějšího životního prostředí.

Autobusy i vlaky jsou výbornou alternativou k drahému ježdění osobním autem, snižují závislost na surovinách a navíc šetří životní prostředí. Osobní auto využívá podle posledních statistik v průměru 1,3 člověka a když vezmeme průměrnou spotřebu, pak na 100 kilometrů spotřebuje jedno auto na jednoho pasažéra pět litrů pohonných hmot. Pokud ale přesedne třeba 30 lidí do autobusu, je to při jeho 30litrové spotřebě pětkrát výhodnější, protože rozpočítaná spotřeba na jednoho cestujícího je jen jeden litr na sto kilometrů.

Výpočty úspornosti jednotlivých druhů dopravy jsou neoddiskutovatelné. Snížit závislost na nerostných surovinách nejde ze dne na den, je ale potřeba s tím jednou začít a hledat jiné zdroje a technologie. Naši energetickou závislost nesnížíme výměnou spalovacích motorů za elektromobily, ale zodpovědností a ještě vyšším využíváním veřejné dopravy. Od roku 2025 nebudeme nakupovat autobusy na fosilní paliva a tím chceme výrazně přispět k úspoře surovinových zdrojů i životního prostředí.