Arriva

Už na konci dubna rozjedeme první cyklobusy, změnou projde spojení na Čerchov

Vyjedeme do Hostýnských vrchů, na Drahany i po Plzeňském kraji.

Zima skončila, teploty rostou a řada milovníků kol už šlape do pedálů. S koncem dubna proto po zimní přestávce vyjedou naše cyklobusy a jejich rozjezd bude postupný až do letních prázdnin, kdy budou jezdit všechny trasy.

Vyhnout se frekventovaným silnicím nebo se pohodlně dostat do vzdálenějších a krásných míst naší republiky bude možné už od soboty 29. dubna třemi linkami v Plzeňském kraji. Na své trasy s cyklovleky vyjedou linky IDPK 251 Plzeň – Kladruby – Tachov – Lesná, Stará Knížecí Huť, 322 Plzeň – Dolní Bělá – Manětín – Nečtiny a do Brd odveze cyklisty oblíbená linka 523 Plzeň – Spálené Poříčí – Rožmitál pod Třemšínem.

Většina cyklobusů se v tomto kraji rozjede na konci května a budou v provozu jako každoročně o víkendech, během letních prázdnin i v pracovních dnech. Novinkou je letos změna trasy u linky 251, která pojede přes Kladruby, kde je krásný klášter. Druhou velkou novinkou je, že linka na Čerchov bude zařazena do systému IDPK a cestující tak využijí výhod tarifu plzeňského integrovaného systému a zjednoduší se jim cesta napříč krajem až na 1 042 metrů vysokou dominantu Chodska. Dobrou zprávou v době všeobecného zvyšování cen je, že se cena za přepravu kola nemění.

V sobotu 29. dubna začneme vozit kola také na tradičních středomoravských linkách 432 Prostějov – Protivanov – Boskovice434 Prostějov – Buková – Protivanov, kterými se snadno dopravíte na Drahanskou vrchovinu. Jezdit začne v tomto termínu také cyklobus do oblíbených Hostýnských vrchů na trase Zlín – Troják – Tesák – Bystřice pod Hostýnem.

Změn doznají letos i naše "přerovské" cyklobusy. Trasa z Přerova přes Valašské Meziříčí, Rožnov pod Radhoštěm a Horní Bečvu do beskydského sedla Bumbálka bude rozšířena také o nedělní provoz. Linka tak už nebude jezdit jen v sobotu, ale po celý víkend. Odjezd v půl osmé ráno z Přerova zůstává zachován, zpět pojede cyklobus z Bumbálky v 16:00.

Autobus s cyklovlekem pro čtyřicítku kol a 10 elektrokol vyjede na trasu poprvé 3. června a jezdit bude až do konce září během volných dnů, včetně červencových státních svátků. Cyklisté zaplatí za kolo 20 korun, za přepravu elektrokola 30. Přepravu bude možné si předem objednat v on-line rezervačním systému na našem webu, spuštěn bude před rozjezdem cyklobusu.

O trasu byl mezi cyklisty v loňském roce velký zájem, přepravili jsme přes pět stovek cyklistů a přes čtyři stovky kol. Naopak kvůli nízkému zájmu milovníků cykloturistiky nebude jezdit loňský nedělní spoj směrem na Bouzov.