Arriva

Neděle 11. června: Drobné změny u Arriva Expressů i u našich regionálních spojů

V MHD Český Těšín, Nový Jičín a Třinec se upravují ceny jízdného.

Od neděle 11. června 2023 se na vybraných linkách napříč republikou mohou změnit jízdní řády. Změny nejsou plošné, jak tomu bývá každoročně v prosinci, jde spíše o drobné úpravy na základě požadavků obcí, škol, podniků nebo i samotných cestujících, které zpracovali objednavatelé dopravy. 

Arriva Expressy na lince Brno – Olomouc jezdí beze změny a beze změny jsou v době, kdy se zvyšují ceny služeb, i ceny jízdenek u všech třech našich Arriva Expressů. U expressů z TeplicLitvínova a Mostu do Prahy jsou upraveny spoje kvůli prázdninovému provozu během července a srpna, vybrané páteční posilové spoje nepojedou už od poloviny června.

Na základě požadavků cestujících budou Arriva Expressy na lince Praha – Most – Litvínov zastavovat nově v zastávce Most, 14. ZŠ pro snadnější dosah lokality mosteckých sídlišť Liščí a Skřivánčí Vrch. Zavádíme také „rekreační“ zastávku u Zámeckých sadů a vinařství Chrámce. Zastávka se jmenuje Skršín, Chrámce a nabízí zatím jen spojení s hlavním městem vybranými dopoledními a odpoledními spoji, které u této zajímavé lokality v Českém středohoří zastaví. Během obou letních měsíců zavádíme prázdninový provoz. Stejně jako na teplickém expresu, i do Litvínova a Mostu nepojedou páteční posilové spoje. Během července a srpna pojede první ranní spoj do hlavního města až v 6:40, nově přidáváme spoj v 7:40 a v sobotní ranní spoje jedou z Litvínova i Prahy o hodinu později.

Změny jsou také u regionálních autobusů ve středních Čechách, které jezdí v rámci systému Pražské integrované dopravy. Na Berounsku je to třeba zrušení zastávky Zbiroh, zámostí na lince 548. Na Příbramsku jsou změny například u školních spojů na lince 521 mezi Příbramí, Rožmitálem pod Třemšínem a Věšínem a na Voticku jsou všechny zastávky na katastru Votic na znamení. Na Mladoboleslavsku je posílen víkendový provoz mezi Prahou a Mladou Boleslaví a také na lince 412 z hlavního města až do Jičína. Upraven je také víkendový provoz na linkách 403 Praha – Dobrovice – Dolní Bousov nebo 713 Mladá Boleslav – Obruby – Sobotka. Drobné časové změny jsou na linkách 724, 725, 766 a na lince 737 mezi Mladou Boleslaví a Bělou pod Bezdězem je upraveno zajíždění spojů do Hrdlořez a Čisté. Nové jízdní řády jsou ke stažení na webu PID.

V Plzeňském kraji je kvůli minimálnímu využití zrušena linka 447 v trase Plzeň, Slovany – Starý Plzenec a ze stejného důvodu jsou zrušeny také dopolední spoje na lince 239 v trase Cheznovice – Mýto a zpět. Nové spoje naopak vyjedou v pracovní dny v 17:13 ze Štěnovického Borku do Plzně a v 18:00 z Plzně zpět. Novinkou je zavedení letního víkendového provozu na lince 983která v červenci a srpnu odveze turisty a cyklisty s maximálně pěti koly z Železné Rudy až k lanovce, která jezdí na vrchol Velkého Javoru. Další změnou je nezajíždění vybraných spojů k vlakovému nádraží ve Stříbře a změny jsou například i u spojů linky 631, které jezdí z Domažlic jen do zastávky Horšovský Týn, nově budou končit v zastávce Horšovský Týn, Pivovarská ul.

Změny hlásí také naše linky, které zajišťujeme v Pardubickém kraji a na Vysočině. Na základě rozhodnutí Krajského úřadu Pardubického kraje jsou upraveny názvy vybraných zastávek. Na lince 690280 Pec pod Sněžkou – Pardubice je kvůli výstavbě nového dopravního terminálu nahrazena zastávka Pardubice aut. nádr. zastávkou Pardubice, Hlavní nádraží a místo v zastávce Pardubice, Polabiny, Hradecká zastaví linka v zastávce Pardubice, Terminál Univerzita. 

K drobné změně u názvu zastávek dochází také v MHD Trutnov. Na linkách 2, 4 a 7 se mění název zastávky Družba na ZŠ Komenského. 

Změny čekejte také v Olomouckém kraji. Například na lince 118 Jeseník – Žulová – Vidnava, 120 Jeseník – Javorník – Bílá Voda, 121 Jeseník – Písečná – Žulová a 126 Jeseník – Vojtovice – Žulová – Vidnava neobsluhuje část spojů zastávku Žulová, nad žel. st. Na lince 121 je zaveden nový páteční spoj s odjezdem v 17:45 z Žulové do Jeseníku. Řada změn, včetně nových a zrušených spojů, je i na lince 229 na trase Šumperk – Libina – Kamenná. Spoje linky 322 Uničov – Újezd – Dlouhá Loučka přebírá linka 326 a linka s tímto číslem tak končí. V lokalitě Červené Vody, Mohelnice a v MHD Hranice jsou přejmenovány vybrané zastávky.

Drobnými změnami prochází také vybrané regionální linky, které provozujeme ve Zlínském kraji. Většinou jde o drobné časové posuny a například linky 110, 120, 130, 411, 421, 425, 430, 432 obslouží zastávku Zlín, Příluky.

Drobné změny jsou provedeny také u vybraných linek 701, 706, 707, 715 a 716 MHD Třinec. V systémech MHD Český Těšín, MHD Nový Jičín a MHD Třinec se od neděle 11. června mění i tarifní podmínky a ceny jízdného.